hu
en
Csatlakozók száma:1134
Rólunk Kampányaink Szolgáltatások OPEN
Survey
OPEN
Backstage
OPEN
Conference
Támogató
Kör
Kiadványok
Csatlakozók száma:1134

Rólunk

A nyitottságért

Kik vagyunk mi? A Nyitottak vagyunk nonprofit szervezet. Cégek és szervezetek koalíciójával együtt millióknak mutatjuk meg, hogy a nyitottság érték a szervezetek számára. Nyitottnak lenni – mindenkit csak a tettei és teljesítménye alapján megítélni – nem csak helyes, de üzletileg is megéri. A nyitott szervezetek sikeresebbek, az ott dolgozók pedig boldogabbak, és biztonságban érzik magukat. Éppen ezért a Nyitottak vagyunk küldetése, hogy a nyilvánosság előtt is megmutassa, hogy a nyitottság érték a szervezeteknek, és hogy segítsen a munkáltatóknak és a munkavállalóknak is megtapasztalni, megismerni, és másoknak is megmutatni az ebben rejlő értékeket. 

A kezdetek

A Nyitottak vagyunk kezdeményezést 2013-ban alapította a Prezi, az espell, és a Google. Azóta egy önkéntesek által működtetett projektből nonprofit szervezetté, társadalmi vállalkozássá alakult. A világ legismertebb márkáival, Magyarország legnagyobb munkáltatóival, sok száz magyar kisvállalkozással, több tucatnyi ismert emberrel és önkéntessel dolgozunk együtt küldetésünk megvalósításán. Kapcsolatban állunk elismert kutatókkal és nonprofit szervezetekkel is Európából és a világ más pontjairól.

Az évek során több tucat tudóssal, kutatóval, cégvezetővel, vállalkozóval, szakemberrel, közszereplővel, bloggerrel, művésszel és előadóval dolgoztunk együtt a küldetésünk megvalósítása érdekében. Mindeközben pedig létrehoztunk egy igazi, hús-vér közösséget – a Nyitottak vagyunk közösséget -, ami az alapítóinkból, tagjainkból, partnereinkből, támogatóinkból, és nagyköveteinkből áll. 

Több mint 1000 csatlakozott cég és szervezet, több mint 150 nyilvános vállalás a nők és férfiak ugyanolyan lehetőségeiért a munkahelyen, több mint 100 cégvezető a Pride-on évente az LMBTQ+ emberek elfogadásáért, valamint több száz megosztott videó és történet közszereplőktől és hírességektől arról, hogy miért is éri meg nyitottnak lenni a munkahelyen kívül és belül is.

Manifesztó

Alapvető értéknek tekintjük, hogy másokat teljesítményük, tetteik alapján ítélünk meg, tekintet nélkül nemre, életkorra, szexuális orientációra, nemzeti, etnikai hovatartozásra vagy származásra, politikai, vallási vagy más meggyőződésre, fizikai és egyéb adottságokra.

Founders

Prezi logo
New-Espell
New-Google

A Nyitottak vagyunk mérföldkövei

2013 és az első lépések a nyitottságért

2013 nyarán először közös kamiont indítottunk a Budapest Pride-on, hogy kiálljunk az LMBTQ+ emberekért. A megjelenésünk előtt legfeljebb 2-3 olyan cégről tudunk, akik részt vettek a Budapest Pride-on, és látható módon fejezték ki a támogatásukat az LMBTQ+ emberek mellett. Az elmúlt 2 évben sikerült több mint 100 cégvezetőt és több mint 2000 munkatársukat kivinni a Pride-ra a Nyitottak vagyunkkal. 

Az LMBTQ+ emberek elfogadása mellett a nemek közötti esélyegyenlőséget, a roma emberek és a fogyatékkal élők elfogadását is egyenlő fontossággal kezeltük, mint egészt a sokszínűség terén. A fogyatékkal élő emberek elfogadásáért például a Rehab Critical Mass kezdeményezésben álltunk ki. A nyitottságot pedit további országos kampányokban hirdettük: művészek, újságírók, sportolók és sokan mások videóban meséltek arról, hogy miért fontos nyitottnak lenni. Továbbá olyan közismert rendezvényeken is megszólalunk, mint például a BrainBar Budapest, Aspen Conference és a Glamour Women of the Year Gála. 

2014: országos felmérés a nemek közötti esélyegyenlőségről

2014-ben országos reprezentatív felmérést kezdeményezett a Nyitottak vagyunk, amiben a Gemius Magyarország nyújtott segítséget. A felmérés a hazai munkavállalókat célozta a nemek közötti esélyegyenlőség helyzetének feltárása érdekében. Ezt követően a Nyitottak vagyunk arra kérte a hazai szervezeteket, hogy tegyenek vállalásokat annak fejlesztésére, hogy a nők is ugyanolyan lehetőségekhez jussanak a munkahelyen, mint a férfiak.

2015

A Pride-hónapon túl: 2015 februárjában a DDB Budapest segítségével terveztünk országos kampányt, amiben híres magyar zenészeket kértünk arra, hogy fogalmazzák át a szerelmes slágereiket LMBTQ+ párokról. Szintén 2015-ben vettünk részt a Rehab Critical Mass megmozdulásában, hogy kifejezzük a támogatásunkat a fogyatékkal élő emberek elfogadásáért Magyarországon. 

Az OPEN Conference elindítása

2016-ban megalapítottuk az OPEN Conference sokszínűségről szóló nemzetközi konferenciát vállalati döntéshozók számára azzal a céllal, hogy szembe nézzünk a legújabb ágazati kihívásokkal. Mostanra az OPEN Conference átlépte a saját határait, és több mint egy konferencia: egy olyan jövő orientált cégvezetőkből és szakemberekből álló hús-vér közösség, akik határozottan tenni szeretnének a nyitottabb munkahelyi kultúráért. 2019-ben megalapítottuk az OPEN Spotlight Award-ot azért, hogy elismerjük a cégek és szervezetek elkötelezett munkáját a munkahelyi nyitottság és sokszínűség terén. A díjat évente adjuk át az OPEN Conference-en egy ünnepség keretében. Emellett pedig az OPEN Conference számos szolgáltatást, prezentációt, előadást és workshopot kínál. 2020-ban az OPEN Conference is a Highlight of Hungary-díj jelöltjei között volt: köszönjük!

Megalapítottuk a Nyitottak vagyunk igazgatótanácsát

2016-ban felállítottuk a Nyitottak vagyunk igazgatótanácsát: Árvai Péter, a Prezi társalapítója és vezérigazgatója, Bán Miklós az espell vezérigazgatója, Schuster Richárd a Google kommunikációs menedzsere, Kevin A. Murray a Citi közép-európai vezérigazgatója és magyarországi vezetője. 2019-ben az igazgatótanács egy lengyelországi székhelyű taggal bővült: Karolina Marzantowich, a The Heart blockchain vezetőjével.

Nőnapi kampány a nemek közötti esélyegyenlőségért 2017-ben

2017-ben mutattuk be a “Virág helyett/virág mellett” országos nőnapi kampányunkat. Arra kértünk hazai cégvezetőket és hírességeket, hogy mondják el, ők mit tesznek a nemek közötti esélyegyenlőségért a munkahelyükön nőnapon túl is. 

Két Lépés & Közös Ügy: kampányok és szolgáltatások a nemek közötti egyensúlyért

Két lépés előre: azért, hogy támogassuk szervezeteket egy nemek között kiegyensúlyozottabb munkahely felépítésében, 2018-ban elindítottuk a Két Lépés és Két Lépés Cégeknek programot.A „Két Lépés Cégeknek” programmal olyan eszközöket kínálunk a szervezetek számára, amelyek segítenek egy adat központú megközelítés kialakításában a nemek közötti kiegyensúlyozottabb munkahely megteremtéséhez. Emellett létrehoztunk egy tanúsítási programot a munkaadók eredményeinek elismerésére.

2019-ben ebben a szellemben elindítottuk a “Két Lépés” kezdeményezést a nemek közötti esélyegyenlőségért a munkahelyen, amiben arra kértünk cégvezetőket, hogy tegyenek nyilvános vállalásokat 2020-ban.

Bemutattuk az OPEN Backstage rendezvénysorozatot

2019-ben elindítottuk az OPEN Backstage kulturális programsorozatot azzal a céllal, hogy rendszeresen összehozzuk a Nyitottak vagyunk közösségének tagjait. A program magába foglal filmvetítéseket, színházi előadásokat, kerekasztal beszélgetéseket, prezentációkat és sok egyéb izgalmas performanszot is a nyitottság jegyében.

A Támogató Kör

A Támogató Kört olyan szervezetek számára hoztuk létre, akik szeretnének aktívabban is hozzájárulni a Nyitottak vagyunk küldetéséhez, és egy nyitottságot támogató közösséghez tartozni. A Támogató Kör tagjai helyet biztosíthatnak maguknak az OPEN Backstage eseményeken, és elsők között értesülhetnek a legújabb kampányainkról és akcióinkról.

2019/2020: a Nyitott Kampány Modell

A Nyitottak vagyunk már megtapasztalta annak erejét, hogy mit jelent, ha a cégvezetők példát mutatnak, a cégek pedig együttműködésre cserélik a versenyt, hogy a fontos társadalmi változások élére álljanak. 

A Nyitottak vagyunkkal évek óta dolgozunk a védjegyünkké vált módon: a Nyitott Kampány Modell keretében a Nyitottak vagyunk kidolgoz kampány ötleteket, ezekbe aztán meghívja a Nyitottak vagyunk közösségét, így cégek és szervezetek százszámra kampányolnak közösen a nyitottságért a nagy nyilvánosság előtt.  Így például volt olyan kampányunk, amiben 100+ cégvezetőt hozzunk össze azért, hogy együtt álljanak ki specifikus pozitív változásokért a munkahelyen, például a nemek közötti esélyegyenlőség vagy az LMBTQ+ elfogadás terén, és arra inspiráljanak másokat is, hogy kövessék őket.

Büszkék vagyunk arra, hogy mindezt egy valódi, nyitottságot támogató cégekből álló háttérközösséggel sikerült elérnünk: a támogatóinkkal, partnereinkkel, tanácsadóinkkal és barátainkkal.

A csapat

Radnai-Tóth Judit

stratégiai tanácsadó

Molnár Geraldine

operatív vezető

Kormos Dalma

PR vezető

Zsurzsán Anita

kreatív

Karan Vir Arya

marketing menedzser

Igazgatótanács

Helga Sasdi Chair WeAreOpen board

Sásdi Helga

Nyitottak vagyunk, elnök
Publicis Groupe Hungary, CEO

Árvai Péter

Prezi, vezérigazgató – társalapító

Bán Miklós

espell, vezérigazgató

Richárd Schuster

Google, Head Of Strategy and Operations, EMEA Communications

Miklós Melinda

Tanácsadó; a Nyitottak vagyunk korábbi ügyvezetője, igazgatótanácsi tagja, és társalapítója

Richárd Schuster

Google, Head Of Strategy and Operations, EMEA Communications

Karolina Marzantowicz

The Heart, Head of Blockchain

Schuster Richárd

Google, Stratégiai vezető, Google EMEA kommunikáció

Tanácsadó Testület

Zdravka Demeter Bubalo

MOL Csoport, HR alelnök

Jeroen Kirschbaum

ExxonMobil, Lead Country Manager and Lead Controller, Global Business Center

dr. Bombera Krisztina

CauseArt Platform, tulajdonos; producer, televíziós műsorvezető

Szücs László

Paramount, Kommunikációs és PR igazgató, Kelet-Közép-Európa

Nagy Beáta

Budapesti Corvinus Egyetem, professzor

Sásdi Helga

Publicis Group Hungary, Ügyvezető Igazgató

Nagy György

Sigma Technology, Country Manager

Szende Csaba

Trivium Packaging, Head of Business Services, Europe

Sasdi Helga

Publicis Group Hungary, Ügyvezető Igazgató

FAQ

Mi a Nyitottak vagyunk? Miért jött létre? Mi a célja?

Tudjuk, hogy hozzánk hasonlóan sokan Magyarországon is nyitottak, ezt szerintünk fontos megmutatni. A Nyitottak vagyunk kezdeményezést, és ennek otthonaként a nyitottakvagyunk.hu honlapot azoknak a vállalatoknak, szervezeteknek és közösségeknek hoztuk létre, amelyek nyitottságukat együtt ki is szeretnék fejezni, hogy ezzel inspiráljanak másokat is.

Kik hozták létre?

A kezdeményezés alapítói az espell, a Google és a Prezi.

Kikből áll?

A Nyitottak vagyunk közösséghez több száz vállalat, szervezet és közösség csatlakozott, amely egyetért azzal, hogy nyitottnak lenni jó és megéri.

Kik csatlakozhatnak?

Bármilyen vállalat, szervezet és közösség, amely egyetért céljainkkal és nem kötődik pártpolitikához.

Hogyan lehet csatlakozni?

Egyszerűen. Ha egyetértenek a fenti hitvallásunkkal, regisztráljanak a nyitottakvagyunk.hu-n. Ennyi az egész. Ezután csatlakozókat feltüntetjük honlapunkon, hogy látható legyen, szerintük is igaz, hogy nyitottnak lenni helyes, és meg is éri.

Mit vállalnak a csatlakozók?

Se többet, se kevesebbet, mint ami a hitvallásban szerepel. 

Mi történik?

A nyitottakvagyunk.hu létrehozása volt az első lépés. Második lépés, hogy élettel, nyitottságukkal másokat inspirálni akaró közösségeket, vállalatokat bíztassunk csatlakozásra. Ez folyamatosan történik. Olyan akción dolgozunk, együtt a kezdeményezéshez csatlakozó közösségekkel, hogy megmutassuk, szervezetként nyitottnak lenni helyes és meg is éri.

Hogyan lehet értesülni az aktualitásokról?

A honlapunkon, a Facebook oldalunkon, LinkedIn, Instagram,  oldalunkon, és a csatlakozókat levélben is értesítjük az akcióinkról.

Hol tudhatok meg többet arról, hogy hogy kezeli a Nyitottak vagyunk az adatokat?

Az adatvédelmi tájékoztatónkat itt olvashatod (pdf változat).

– Hogyan vehetem fel a kapcsolatot a Nyitottak vagyunkkal?
Küldj emailt az [email protected] címre