WeAreOpen -
Youtube Playlist

NŐK-FÉRFIAK A MUNKAHELYEN - Nyílvános vállalásokkal az egyenlő esélyekért!

1,1 millió magyarországi munkavállaló tartja sürgetőnek, hogy munkahelye tegyen érte, hogy egyenlő lehetőségeket, és esélyeket kapjanak a nők és a férfiak – derült ki a Gemius 2014-es kutatásából. Minden harmadik nő gondolja úgy, hogy sem a karrier lehetőségek (31%), sem a fizetésük terén (37%) nem kezelik ugyanúgy őket, mint férfi kollégáit. Bár általános jelenség, hogy az egyenlőtlenség jelenlétét a férfiak kevésbé érzékelik, Magyarországon mégis már minden negyedik férfi egyetért azzal, hogy nők és férfiak nem jutnak ugyanolyan esélyekhez a munkahelyeken. Eközben nemzetközi kutatások azt mutatják, hogy nem csak a női és férfi dolgozóknak lenne jobb, de sikeresebbek is azok a sokszínű cégek, szervezetek, ahol a cég minden szintjén változatos összetételű csapatok dolgoznak, és ezekben nők és férfiak hasonló arányban vannak jelen.

CSATLAKOZOM!

Hiszünk benne, hogy nyitottnak lenni – mindenkit csak a tettei és teljesítménye alapján megítélni – helyes, és meg is éri. Tény, hogy a kutatások nem festenek jó képet a jelenlegi helyzetről. Ami talán ennél is fontosabb, hogy mit lehet tenni. A probléma már rég óta látható, amit viszont eddig nem láttunk, hogy ki mit tesz azért, hogy ez változzon. Azzal, hogy nyilvános vállalásokra biztatunk, és láthatóságot adunk ezeknek, célunk, hogy segítsük a változást. Azt tapasztaltuk, hogy cégekként, szervezetekként is tudjuk inspirálni egymást, és így közösen akár több tízezer munkavállaló életébe hozhatunk pozitív változást, meglepően rövid idő alatt is.

A Nyitottak vagyunkkal arra hívunk minden a kezdeményezéshez már csatlakozott szervezetet és közösséget – és mindenki mást is, aki szerint megéri nyitottnak lenni -, hogy vizsgálja meg, a saját cégén belül min kellene dolgoznia azért, hogy nők és férfiak minden nap ugyanolyan lehetőségekkel és esélyekkel találkozhassanak a munkahelyen. Ha pedig megtalálta mivel kellene foglalkoznia, vállalja nyilvánosan itt, a nyitottakvagyunk.hu oldalon, hogy 2016-ben azokon dolgozni fog. Nem csak úgy gondoljuk, hogy ez fontos, hanem tudjuk, és kutatások is azt mutatják, hogy megéri a cégeknek, és jó az ott dolgozóknak is.

Azzal pedig, hogy sokan kiállunk a nyitottság, sokszínűség – így a nőknek és férfiaknak ugyanúgy járó lehetőségek, esélyek – mellett, és teszünk is ezért, inspirálni szeretnénk másokat is.

A 2016 márciusában induló akcióval egyidejűleg a az Auchan, a BP, a Prezi, a CMS Cameron McKenna Ügyvédi Iroda sokszínűségi mutatóit is nyilvánosságra hozta Nőnapon. Ezek megmutatják, hogy milyen a nők és férfiak aránya náluk Magyarországon a teljes cégben, a vezetők között, és az új alkalmazottak körében. Nemzetközi tapasztalatok szerint a különböző iparágakban működő cégek más-más kihívásokkal kell, hogy megküzdjenek azért, hogy nők és férfiak kiegyensúlyozott arányban dolgozzanak náluk, de a transzparencia és a nyilvános párbeszéd iparágtól függetlenül fontos lépés a változások felé. Ezzel más cégeket is inspirálni szeretnének. Az egyes cégek sokszínűségi mutatóiról itt olvashat.

A Nyitottak vagyunk kezdeményezés első, nyilvános vállalásokra hívó akciója során, tavaly, világcégektől, startupoktól és magyarországi vállalkozásoktól összesen több mint 100 nyilvános vállalás érkezett. A vállalást tevő cégek nyilatkozatai alapján átlagosan 10 vállalásban szereplő programból 7-et sikerült is teljesíteni, és sokan idén is folytatják a munkát.

Már 56 vállalás érkezett!

1. Sokszínűségi mutatók nyilvánosságra hozatala

Vállaljuk, hogy 2016 végéig saját honlapunkon nyilvánosságra hozzuk a legfontosabb diversity- mutatóinkat, így a nők és férfiak arányát is a különböző felelősségi szinteken.

Eddigi vállalók száma: 6

2. Női vezetők arányának növelése

Vállaljuk, hogy 2016 végéig mérhetően több nő kerül a cég felsővezetésébe.

Eddigi vállalók száma: 4

3. Részmunkaidő

Vállaljuk, hogy 2016 végéig nyitunk és/vagy mérhetően növeljük a részmunkaidőben is betölthető pozíciók számát.

Eddigi vállalók száma: 6

4. Távmunka

Vállaljuk, hogy 2016 végéig nyitunk és/vagy mérhetően növeljük a távmunkában is végezhető pozíciók számát.

Eddigi vállalók száma: 3

5. GYES, GYED utáni programok

Vállaljuk, hogy 2016 végéig nyitunk és/vagy mérhetően növeljük GYED/GYES-ről visszatérőknek szóló programokat.

Eddigi vállalók száma: 5

6. Fizetéskülönbség csökkentése

Vállaljuk, hogy 2016 végéig megvizsgáljuk, hogy ugyanannyit keresnek-e az azonos pozícióban lévő nők és férfiak, és ha nem, a különbségeket elkezdjük kiegyenlíteni.

Eddigi vállalók száma: 5

7. Nők munkahelyi előmenetelét támogató programok

Vállaljuk, hogy 2016 végéig indítunk és/vagy növeljük az olyan programok (pl. mentorprogram) számát, amelyek segítik a nőket saját karriercéljaik elérésében.

Eddigi vállalók száma: 4

8. Programok iskolásoknak

Vállaljuk, hogy programokat szervezük iskolásoknak, hogy megismerjék, milyen foglalkozások léteznek és inspiráljuk őket, hogy akármelyik is tetszik nekik, nemüktől függetlenül bátran vágjanak bele – akkor is, ha az mondjuk hagyományosan férfi vagy női pályának számít.

Eddigi vállalók száma: 6

9. Programok az előítéletek ellen

Vállaljuk, hogy képzéseket, előadásokat szervezünk munkatársainknak, hogy észrevegyék, amikor – akár akaratlanul – hátrányosan megkülönböztetik egy kollégájukat és, hogy tudjanak tenni is ez ellen.

Eddigi vállalók száma: 7

10. Szexista üzenetek kiirtása

Vállaljuk, hogy (akár szakértői segítséggel) átnézzük marketing és kommunikációs anyagainkat, álláshirdetésünket, stb. hogy cégünket és termékeinket ne hirdessük szexista üzenetekkel, áthallásokkal.

Eddigi vállalók száma: 4

+1 Együttműködés nőket támogató programokban

Vállaljuk, hogy legalább két másik szervezettel együtt dolgozunk a nők és férfiak munkahelyi esélyegyenlőségét támogató programjaink megvalósításán.

 

Eddigi vállalók száma: 6