hu
en
Csatlakozók száma:1129
Rólunk Kampányaink Szolgáltatások OPEN
Survey
OPEN
Backstage
OPEN
Conference
Támogató
Kör
A közösség
tagjai
Kiadványok
Csatlakozók száma:1129

2015 Julius: Egyre több cég és szervezet is vonul a Budapest Pride-on

Egyre több cég és szervezet is vonul a Budapest Pride-on

Nyitottak vagyunk: több mint 100 cég és szervezet, “kamion koncert” és élő közvetítés

Budapest, 2015.07.10. – Idén több mint 100 cég és szervezet vonul a Budapest Pride-on a Nyitottak vagyunk kezdeményezéssel, hogy együtt álljanak ki az elfogadás és a nyitottság mellett. A kezdeményezés elindítói – a Google, az espell, és a Prezi – mellett közös kamionnal ott lesz több tucat kisebb, és nagyobb magyarországi vállalkozás és szervezet, és több világszerte is ismert cég, így a BP, a GE, az IBM, a Microsoft, a Morgan Stanley, és a Ustream is. Több ismert zenész pedig LMBTQ dallá átírt szerelmes számával áll ki az elfogadás mellett. A kamionon fellép a Kistehén zenekar, és Péterfy Bori és a Pluto dalának LMBTQ átirata is a felvonulásra jelenik meg. Azok, akik nem tudnak ott lenni, élőben is nézhetik a felvonulást online. A Nyitottak vagyunk tagjai a nyitottságot alapértéküknek tekintő cégek, szervezetek, közösségek, melyek azt vallják, hogy mindenkit csak tetteik és teljesítményük alapján ítélnek meg, tekintet nélkül bármi másra.

 

Idén már több mint 100 cég és szervezet, és számos dolgozójuk vonul együtt a kezdeményezés közös kamionjával a holnapi Budapest Pride felvonuláson. Így ünneplik az elfogadást, és a világ sokszínűségét. Sok elsőprájdozóra számítanak, olyanokra, akik idén először vesznek részt a felvonuláson.

Újdonság, hogy zenészek saját dalaik LMBTQ átdolgozásaival állnak ki az elfogadásért. A Kistehén zenekar egy minikoncerttel várja a Budapest Pride-ra érkezőket a Nyitottak vagyunk kamionjánál. Az LMBTQ szerelmes számmá átírt slágerüket is itt fogják először élőben előadni. “Előítéletek helyett, egy szabad, nyitott, kíváncsi és boldogság központú élet felé kellene törekedni” – mondta Péterfy Bori arról, hogy miért írták át LMBTQ szerelmes számmá a Budapest Pride felvonulásra A nagy szívbűvölő című dalt. A Nyitottak vagyunk kamionon a felvonulás ideje alatt GypsyRobot fog zenélni, és elhangzik majd a The Biebers és a PaDöDő egy-egy szerelmes slágerének LMBTQ átirata is.

Július 11-én, szombaton, 15:30-tól bárki online nézheti a Nyitottak vagyunk élő közvetítését a Budapest Pride-ról a nyitottakvagyunk.hu oldalon, és a YouTube-on is.

 

A cégek és szervezetek nyitottság melletti kiállásának aktualitást ad a Gemius kutatása, amiből kiderült, hogy Magyarországon a dolgozók 52%-a találkozott már hátrányos megkülönböztetéssel a munkahelyén. Ez európai viszonylatban rossznak számít, egy nemzetközi kutatás szerint a nyugat-európai átlag körülbelül 35%. A munkahelyeken leginkább elutasított csoportok egyértelműen a romák és az LMBTQ (meleg, leszbikus, biszexuális, transznemű és queer) emberek. Őket választanák a legkevésbé munkatársuknak, beosztottjuknak vagy felettesüknek a magyarok. A kutatás viszont azt is kimutatta, hogy a jövő munkavállalóinak, a diákoknak 83%-a nyitott, hátrányos megkülönböztetéstől mentes közegben szeretne munkát vállalni.

 

A Nyitottak vagyunk közösségi kezdeményezést 2013 nyarán alapította a Prezi, az espell és a Google, azóta több mint 800 cég, szervezet és közösség csatlakozott hozzá, magyar vállalkozások, itthon és világszerte ismert márkák, civil szervezetek és közösségek is. Harmadik éve, hogy a Nyitottak vagyunk kezdeményezés ott van a Budapest Pride-on.

A Nyitottak vagyunk kezdeményezéshez csatlakozók alapvető értéknek tekintik, hogy másokat csak tetteik és teljesítményük alapján ítélnek meg, tekintet nélkül életkorra, nemre, nemi identitásra, szexuális orientációra, nemzeti, etnikai hovatartozásra vagy származásra, politikai, vallási vagy más meggyőződésre, és fizikai vagy egyéb adottságokra.

A Nyitottak vagyunk indított már akciót a női-férfi munkahelyi egyenlőségért, a kezdeményezés tagjai eddig több mint 100 nyilvános vállalást tettek, hogy mit fognak tenni azért, hogy nők és férfiak egyenlő esélyeket és lehetőségeket kapjanak a munkahelyeken. Kiálltak a sokszínűség és az elfogadás mellett a Budapest Pride-on, és a Rehab Critical Mass felvonuláson. Idén Valentin-napra “Mindenki lehet szerelmes” mottóval zenészek írták át az elfogadásért LMBTQ szerelmes számmá dalaikat, tavaly tavasszal pedig “Nyitottnak lenni megéri. Ne hallgass az előítéletekre.” mottóval közösségi videokacióban gyűjtöttek személyes történeteket a nyitottságról, elfogadásról ismert emberektől, cégektől és az internetezőktől.

 

nyitottakvagyunk.hu-n mindenki kiállhat a nyitottság mellett. A kezdeményezés alapítói szerint ez egy egyszerű, de fontos gesztus. A Nyitottak vagyunkhoz csatlakozni a kezdeményezés honlapján lehet, a híreket a Facebook oldalukon lehet követni.

 

A Gemius kutatásról

A kutatás reprezentatív a 15 éven felüli magyarországi internetező közönségre. A minta nagysága 2500 fő. A kérdőívek gyűjtése CAWI pop-up módszerrel történt 2014. június 20-27. között.

A kutatást a Gemius mint a Nyitottak vagyunk kezdeményezéshez csatlakozott cég készítette, a kezdeményezéshez szintén csatlakozott Index és Sanoma Media Budapest támogatásáva