hu
en
Csatlakozók száma:1106
Rólunk Kampányaink Szolgáltatások OPEN
Backstage
OPEN
Conference
Támogató
Kör
A közösség
tagjai
Kiadványok
Csatlakozók száma:1106

2015. május – Nyitottak vagyunk @ Rehab Critical Mass

2015. május - Nyitottak vagyunk @ Rehab Critical Mass

A Nyitottak vagyunk is részt vett a fogyatékossággal élők és támogatóik, szövetségeseik felvonulásán, a Rehab Critical Mass-en. Lentebb a Rehab Critical Mass szervezőinek közleményét olvashatja, innen pedig a felvonuláson készített fotókat töltheti le.
 
A Rehab Critical Mass szervezőinek közleménye:
 
 
Felvonulás a fogyatékossággal élők életminőségének javításáért
2. Rehab Critical Mass – Mindenki képes, csak másként
 
Immár második alkalommal tartják meg a fogyatékossággal élők – mozgásukban, látásukban, hallásukban, beszédükben vagy mentálisan akadályozott emberek -, valamint a velük szimpatizáló ép barátaik, ismerőseik, szövetségeseik a Rehab Critical Mass felvonulást. Az esemény célja, hogy közösen megünnepeljék azt, hogy “mindenki képes, csak másként”, és egyúttal felhívják az emberek figyelmét a fogyatékossággal élők társadalmi kirekesztésére, azokra a súlyos problémákra és hiányosságokra, melyek haladéktalan megoldást igényelnek. Május 17-én vasárnap 14 órakor gyülekeznek a részt vevők a Clark Ádám téren, ahonnan 15 órakor a Lánchídon át vonulnak az Erzsébet térre. A helyszíneken koncertek, kulturális és családi programok várják őket. A rendezvényen a Nyitottak vagyunk kezdeményezéssel idén először nemzetközi cégek és magyar vállalkozások is részt vesznek. Részletes információ a rendezvény Facebook oldalán.
 
A kezdeményezés azon a felismerésen alapul, hogy a különböző fogyatékossággal élő emberek közös problémája az önérdekérvényesítés nehézsége, hiánya. Ők nem tudnak egyenlő esélyekkel részt venni a hétköznapi életben, akár a tanulásra, a munkára vagy a szórakozásra gondolunk. A Rehab Critical Mass “alulról”, az érintettektől induló civil önszerveződés, melynek célja – többek között -, hogy a jelenlegi elaprózott egyéni küzdelmek helyett létrehozza a szolidaritáson alapuló közösséget, amelyhez az “ép”-nek nevezett társadalom tagjai szövetségesként csatlakozhatnak. Ez hatékonyan segítheti a döntéshozókat – az érintettek bevonásával – egy motiváló környezet kialakítására, a társadalmi elfogadottság erősítésére.
 
A tavalyi vonuláson közel háromezren ünnepeltek, és vonultak végig vidáman a belváros utcáin. Még soha ilyen sok és sokféle fogyatékossággal élő ember nem mutatkozott egyszerre köztéren. Sikerült felhívni a figyelmet a társadalmi kirekesztettségükre, illetve elindult egy párbeszéd az érintett személyek, azok érdekvédelmi szervezetei és a szakma bevonásával. 
 
A 2. Rehab Critical Mass felvonulásra – melyre a szervezők közel 5000 embert számítanak – 2015. május 17-én vasárnap 14 órakor gyülekeznek a részt vevők a Clark Ádám téren, majd 15 órakor innen indulnak közösen az Erzsébet térre, ahol további kulturális programokkal várják őket. Fellép – többek között – a Republic, Tilla, Pál Dénes, Söndörgő, Gentry Sultan, Rutkai Bori, Beck Zoli/30Y, Hősök, Eszterlánc, Horváth Kristóf “Színész Bob”, Tunyogi Imre, Nemadomfel és sokan mások.
 
A fogyatékossággal élők és az ép emberek egyaránt tehetségesek valamiben. Fedezzük fel a másikban azokat az értékeket, amelyek csak rá jellemzőek – a gyengén látok hallása például sokkal kifinomultabb –, így személyesen is megtapasztalhatjuk a felvonulás üzenetét: „Mindenki képes, de másképp”. A Rehab Critical Mass mozgalom a fogyatékossággal élő embereket integrálni szeretné a társadalomba és nem kiemelni onnan.
 
A fogyatékossággal élők mindennapi nehézségeit, küzdelmeit, vágyait és terveit megismerhetjük ebből és ebből a rövid beszélgetésből.
 
Nyitottak vagyunk kezdeményezéssel pedig idén először nemzetközi cégek és magyar vállalkozások is részt vesznek a felvonuláson: ott lesz többek között a Prezi, az espell, a Google, az Auchan, a BP, az IBM, és csatlakozásra bíztatnak más nyitott cégeket is, hogy együtt ünnepeljék, és hívják fel arra a figyelmet, hogy „Mindenki képes, csak másképp”. Ezzel inspirálni szeretnének másokat is.
 
A rendezvény idejére a szervezők biztosítanak pihenésre szolgáló védett sátrakat, akadálymentes parkolási lehetőséget, illemhelyeket, valamint kísérést is. Az esemény fizikailag és kommunikációjában is akadálymentes, gyermek- és családbarát.
 
A fogyatékossággal élők szeretettel várják a felvonulásra egyrészt a sorstársaikat, másrészt mindazokat, akik a jelenlétükkel fel szeretnék hívni a döntéshozók figyelmét a súlyos problémákra.
 
Akik fontosnak érzik a Rehab Critical Mass törekvéseit, aláírhatják a szervezők petícióját is